SSEC möjliggör en ny svensk, intensiv, cirkulär och symbiotisk primärproduktion av fisk och grönsaker i urbana och industrinära miljöer under begreppet ”Urban Food”.
Urban Health
SSEC möjliggör nya hälsosamma vistelsemiljöer för människor i urbana miljöer, under begreppet ”Urban Health”.
Hållbar livsmedelsintraprenör
Brinner du för att utveckla livsmedel utifrån hållbarhet, klimat och miljö? Vill du läsa en utbildning som dessutom ger dig goda chanser att få ett jobb? Läs YH-utbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör vid Folkuniversitetet.
SSEC arbetar över hela landet. Våra medlemmar genomför aktiviteter och driver verksamheter som får stor uppmärksamhet. SSEC anordnar och medverkar konferenser och seminarier över hela Sverige. Här har vi samlat några uppmärksammade inslag i media.
Tidningen Ångermanland
Annie, 32, finner ro på landet i Härnösand – nu forskar hon om framtidens mat
Annie, 32, finner ro på landet i Härnösand – nu forskar hon om framtidens mat
Det handlar om food tech som kan beskrivas som odling i ett kretsloppssystem med färska grönsaker och kryddväxter rakt ut till kund i butik. För paret Groths företag Idania handlar det om moderna odlingstekniker, bioteknik och modern livsmedelshantering.
Och just Härnösand har samlat många innovatörer och vill bli Norrlands food tech-nav när livsmedelsbranschen ställer om till hållbar produktion med nya produktionstekniker. Läs hel artikel i Tidningen Ångermanland
Vetenskapens värld
– Framtidens mat
Är köttbiffar av raps och hampa det vi lägger på grillen i framtiden? Ska vi börja odla alger i åkrar under vattnet? Kan växtodlingar förläggas hemma i garaget där gödslet kommer från bassänger med fisk? Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt – och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror.
I programmet medverkar bla. Peckas Naturodlingar. Inom SSEC pågår bland våra medlemmar precis den verksamhet och aktiviteter som det berättas om i programmet.
Ett axplock
– Solserv med sin komposteringsteknik minskar matsvinnet och återför näringsrik kompost till både lantbruk och foder.
– Sanso Mixing system har tekniken för att blanda vegetabiliskt protein för såväl livsmedel som foder.
– Pond fish & greens på Garveriet i Floda tillhandahåller koncept och teknik för skalbar landbaserad eller akvaponiska system.
– Vrams Gunnarstorps gods planerar för storskalig landbaserad fiskodling som i förlängningen kommer utvecklas till en cirkulär Foodpark.
– Grönsaksmästarna med sina odlare utvecklar hela tiden sin odlingsteknik och tar fram nya hållbara grönsaker.
Odla mer i stora växtfabriker än bladgrönt och kryddor
Vi ser flera fördelar med att producera grönsaker i högintensiva system:
Produktionen blir styrbar och påverkas inte i större utsträckning av väder och klimat.
Produkterna håller hög hygienisk standard (låg risk för humanpatogena smittor).
Användning av pesticider kan ofta elimineras helt.
Lokalt tillgängliga organiska restprodukter kan användas som näringskälla och odlingssubstrat.
Produkterna kan ges särskilda egenskaper, till exempel särskilt högt innehåll av vissa ämnen (så kallad functional food).
Avancerade system innebär en inkörsport för avancerad teknologi som sedan kommer mer traditionella produktionsformer till nytta.
Karl-Johan Bergstrand, universitetslektor i trädgårdsvetenskap Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi Annie Drottberger, doktorand Fredrik Fernqvist, doktor i trädgårdsvetenskap Sara Spendrup, doktor i trädgårdsvetenskap
alla vid SLU Alnarp
Forskning med larver för att minska avfall
På Mittuniversitetet pågår just nu forskning för att skapa en mer hållbar livsmedelsbransch. Bioslam från pappersindustrin tas tillvara och i slammet odlas larver som kan bli fiskfoder.
Aktörer från hela Sverige samlades i Härnösand i veckan för att diskutera framtidens livsmedelsindustri. Branschen står inför stora utmaningar framöver. Läs mer på SVT – Västernorrland
Bjuv skapar en grön mötesplats mitt i stan
Publicerad
Många menar att staden på många sätt är en gynnsam odlingsplats. I Bjuv pågår arbetet för en mer hållbar tätort med ökad lokal livsmedelsproduktion. Läs mer och se inslag på SVT – Skåne
Medlemmar
Inom SSEC har expertis inom hortikultur och akvakultur, tekniska konsulter, energibolag och offentliga aktörer inlett ett unikt samarbete för att möjliggöra att restresurser i samhället, tex restvärme, bättre ska kunna nyttjas inom livsmedelsindustrin. Genom att sammanföra aktörer med så skilda kompetenser kan en helt ny systemsyn uppnås. SSEC är ett avtalsbaserat nätverk.
YH-utbildningen ”Hållbar livsmedelsintraprenör” Folkuniversitetet, gjorde 25-26 april nedslag i Lerums kommun med utgångspunkt på Garveriet i Floda. Utbildningen drivs på distans med studerande från hela Sverige och arbetar därför med sk. Närträffar för att komma ut i verkligheten och få …
Vi lever idag med klimatförändringar, krig och en viral pandemi, vilket gör livsmedelsförsörjning till en av de svåraste frågorna över hela världen. Medan jorden förändras förändras jordbruksförhållandena med dem – från nederbördsnivåer till skadedjur, står världens livsmedelsproduktionssystem inför en aldrig …
Vi är stolta att ha med oss JUMO, ett världsledande bolag inom mät- och styrteknik inom bla vattenrening. JUMOs teknik finner du bla inom vattenbruk – Fiskodling på flera nivåer. Att odla fisk i slutna system ställer höga krav. Vattenkvaliteten …
We are very proud that Business Sweden has been elected member of SSEC.
”Business Sweden has decided to support SSEC in the development of this highly innovative new industry, which will become a major contribution to the Swedish industrial landscape and a future export possibilities, not only of Swedish high quality food but even more important, of Swedish world -class system-engineering, which will strengthen the Sweden values and the Sweden Brand internationally”
Många inspirationsträffar om att odla fisk och grönt
Refarm Linné kommer genom flera leaderområden bedriva projekt om landbaserad fiskodling. De omfattar en rad aktiviteter, som erbjuds länets entreprenörer – från inspirationskvällar till studiecirklar, studiebesök, kurser för kockar i privat och offentlig verksamhet och slutligen en weekend-grundkurs för akvaponik och fiskodling. Först ut är inspirationsträffarna.