YH-utbildningen ”Hållbar livsmedelsintraprenör” som drivs av Folkuniversitetet, gjorde 22-23 augusti företagsbesök i Blekinge med utgångspunkt på Gamla Mejeriet i Karlshamn (Castellet Bruk). Utbildningen drivs på distans med studerande från hela Sverige och arbetar därför med sk. Närträffar för att komma ut i verkligheten och få inspiration och skapa kontakter. Vid besöket i Blekinge stod innovativa förädlingsföretag i fokus och vilka fantastiska företag vi hade förmånen att besöka;
Bärta
TetraPak
The Green Dairy
Hugo & Celine
Maseco
AAK
Lyckeby Stärkelse
Plant Protein Production Sweden
Wiktor Olssons Slakt & Chark
Måndag morgon samlades vi i restaurangen på Castellet Bruk i Karlshamn (Gamla Mejeriet). Marc Ljungström äger och driver fastigheten som inrymmer ett flertal företag berättade sin fantastiska historia inom livsmedelsvärlden. Vi pratar om en av de ledande entreprenörerna inom Livsmedel i Sverige som nu under sommaren startat upp Plant Protein Production Sweden i Jämjö utanför Karlskrona. Marc såg potentialen i det nedlagda mejeriet som fövärvades och nu bubblar av entreprenörskap och livsmedelsinnovatörer. TetraPak har också en stor utvecklingsavdelning och bedriver testbäddsverksamhet.
Pia Qvarnström, grundare av Bärta, berättade om hur det hela startade hemma i köket och sedan utvecklades och tog fart när hon kom i kontakt med Marc Ljungström och skalade upp sin produktion i Karlshamn.
Det saknades ett växtbaserat alternativ på marknaden som faktiskt var snällt mot både miljö, klimat och hälsa – samtidigt. Något riktigt gott på svenska och ekologiska råvaror med låg klimatpåverkan, tillverkat i Sverige. Veganskt, glutenfritt och utan tillsatser. Gärna fullkorn.. och med en tillverkningsprocess som minskar matsvinnet i produktionen. Bärta® tillverkas av Swedish Temptations AB. Ärtorna odlas i Sverige och fermenteras till kulinariska läckerheter i vårt produktionskök i Karlshamn. Bärta har precis avslutat en finansieringsrunda och ska nu ytterligare utveckla sin marknadsföring och produktionsprocess.
Kan ni föreställa er hur fantastiskt det är för studerande att på nära håll få bekanta sig med ledande Food Tech och processteknik. Det hade vi möjlighet på TetraPak Utvecklingscentrum i Karlshamn. På plats utvecklas och testas den senaste tekniken innan det skeppas ut över världen. Det finns också möjlighet för företag att i Testbädden få prova sig fram innan man går live i fullskala. Detta är en stor tillgång för att utveckla en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.
Havredryckens vagga stod i Kalshamn. Vi fick möjlighet att besöka The Green Dairy. Gröna Mejeriet som det tidigare hette startade i liten skala som en start up och har haft möjlighet att på Castellet Bruk utvecklas till en internationell spelare. Förutom Havredryck tillverkas en högklassig glass. Att få möjlighet att följa hela tillverkningsprocessen var mycket lärorikt och inspirerande. En imponerande anläggning som nu moderniseras ytterligare för att möta efterfrågan.
Hundglass, smaka på det, i alla fall i fantasin. Hugo & Celine är ytterligare ett av de innovativa företagen i Karlshamn. Med kvalitativa svenska råvaror – laktosfri naturell yoghurt och smakfulla djurprodukter som lax, älg och lever, skänker deras produkter svalka och njutning till hundar.
Maseco tillhandahåller och installerar utrustning till livsmedelsindustrin. Företaget har funnits sedan sent 40-tal och köptes 1978 av Marc Ljungström. Sedan 2003 är även den mångårige medarbetaren Magnus Gustafsson delägare. Vi fick här en nära inblick i hur och av vem alla de där skinande rostfria rören och maskinerna tillverkas och installeras.
Masecos målgrupp är i första hand stora och medelstora företag, men Maseco vänder sig även till små aktörer, exempelvis lokala bönder som går ihop och startar livsmedelstillverkning. Maseco agerar ofta problemlösare åt sina kunder och skräddarsyr inte sällan utrustning för varje kund.
AAK – 150 år av Making Better Happen™ Förstahandsvalet för värdehöjande växtbaserade oljelösningar. Att få en rundvandring i ett världsledande globalt bolags utvecklingsavdelning är få förunnat. I Karlshamn välkomnades vi in på AAK Academy som tillika är deras Kundinnovationscenter. Här arbetar AAK nära sina kunder, testar, utvecklar och validerar produkter tillsammans. Ett mycket framgångsrikt koncept.
Lyckeby stärkelse – i dessa trakter odlas det potatis, mycket och bra potatis. En hel del av produktionen förädlas till stärkelse, fiber och protein. Vi besökte fabriken i Jämjö som nu gör sin sista säsong. Lyckeby kommer att fokusera på sina siter i Nöbbelöv och Mjällby som kommer byggas ut och ytterligare, moderniseras för att möta efterfrågan och ytterligare produktutveckling.
Lyckeby ägs av Sveriges Stärkelseproducenter upa – en ekonomisk förening med cirka 700 medlemmar i södra Sverige varav cirka 400 odlare som levererar stärkelsepotatis till Lyckeby.
Plant Protein Production Sweden – marknaden för hållbart producerad vegetabiliskt protein är stor. Marc Ljungström med partners har länge letat lämpliga förutsättningar för att förverkliga sin Proteinfabrik. I somras gjordes affären upp och stärkelsefabriken i Jämjö kommer 2023 omvandlas till en proteinfabrik. Sverige behöver bryta importen av sojaprotein, skapa arbetstillfällen lokalt-regionalt och fortsätta utveckla innovativa och hållbara produktionssystem. För att ytterligare sluta systemen och vara en dela av en Cirkulär bioekonomi finns det planer på att komplettera anläggningen med fisk- och musselodling. Jämjö är nu en av platserna i Sverige som visar vägen i omställning till en hållbar livsmedelsproduktion och ökad självförsörjningsgrad.
Wiktor Olssons Slakt & Chark i Bräkne-Hoby avslutar en fantastisk road-trip i ett bubblande livsmedelslandskap. Företaget grundades 1948. Det har sedan dess utvecklats till en småskalig slakt, chark & gårdsbutik. Den nuvarande ägaren Bengt Olsson, tillika son till grundaren tog över verksamheten 1977 och har försett invånare i Sveriges trädgårdar med olika sorters prisbelönta svenska charkprodukter som t.ex. korv, isterband, skinka, leverpastej, sylta, nötkött, oxfilé, ryggbiff, fläsk, fläskkött kalv och lamm. De djur som slaktas kommer från svenska lokala producenter och samtliga produkter tas fram på ett hantverksmässigt sätt med traditionsenliga recept utan tillsatser.
Ur ett utbildningsperspektiv är det helt makalöst att få möjlighet att på en och samma plats kunna följa hela produktionskedjan, från slakt, via styckning, till förädling av charkuterier till att slutligen se produkten säljas över disk i delikatessbutiken.
Vi passade naturligtvis på att även vid detta tillfälle laga en god middag med råvaror från lokala leverantörer, bla fisk och skaldjur från Wägga Fisk & Delikatessrökeri. Till sånger från Blekinge avnjöts en fantastisk middag i Restaurangen på Castellet Bruk som drivs av Carlmans som även har sommar restaurang på Östra Kajen i Karlshamn.
Sist men inte minst åt vi en grym lunch i Torhamn på Kafé Måsen. Godare räkmackor och Kroppkakor finns inte och vilken fantastisk miljö.
Nu laddar vi om för nya besök i livsmedelssverige. I oktober besöker vi Food Valley of Bjuv igen och denna gång har vi med oss två YH-utbildningar – Hållbar livsmedelsintraprenör och den nystartade utbildningen Driftsledare inom Gröna näringar som båda drivs av Folkuniversitetet.