Västra Götaland levererar hållbart

Närträff med ”YH-utbildningen ”Hållbar livsmedelsintraprenör” i Lerums kommun och Gamlestaden i Göteborg. Så mycket inspiration och givande möten med primärproducenter och förädlingsindustri, småskaligt och stort.

Vi inledde på Öjared Resort med examinationer och en posterutställning över de studerandes LIA-placeringar. De studerande har gjort ”Praktik” på fantastiska företag och presenterade mycket intressanta hållbarhetsarbeten spridda över landet.

Måndag eftermiddag besökte vi Göteborgssvamp i Stenkullen och sedan Pond Fish and Greens i Floda. Kvällen avslutades traditionsenligt med matlagning i matstudion på Garveriet i Floda.

Tisdag morgon startade hos Lammet och Bonden i Gråbo. Gustav som driver verksamheten tillsammans med sin bror Karl gav en målande beskrivning över ett hållbart bruk av jorden och djurhållning. Här produceras kött av hög kvalité till människor i närområdet. På gården finns tackor, lamm, kor, kalvar och grisar. Betande djur ger ett öppet och vackert landskap och de betande djuren gynnar även mängder av insekter, fåglar och växter. Våra betande djur är en viktig del i ett stort naturligt kretslopp! På åkrarna odlar vi gräs och klöver som våra djur får äta på vintern – Biologisk mångfald.

Vi avslutar i Gamlestaden i Göteborg – här händer det grejor. Området kokar över av inspiration, matglädje och innovation. Vi gör vårt bästa för att hinna med så mycket som möjligt och besöker bla. Spike brewery, Kafferäven, Nordic seafarm – lunch intogs på Rollin´ Bistros Backyard.

Så mycket intryck, inspiration och kunskap – man blir hoppfull inför framtiden. Nu laddar vi inför höstens träffar och besök hos fler fantastiska företag som kommer visa vägen till ett hållbart samhälle.

About the Author

Bengt Fellbe