YH-utbildningen ”Hållbar livsmedelsintraprenör” Folkuniversitetet, gjorde 25-26 april nedslag i Lerums kommun med utgångspunkt på Garveriet i Floda. Utbildningen drivs på distans med studerande från hela Sverige och arbetar därför med sk. Närträffar för att komma ut i verkligheten och få inspiration och skapa kontakter. Vid besöket i Lerum stod Maten i fokus.
Ansökan till nästa studiestart i sept. 2022 ligger ute – missa inte det.
Studiebesök, utställning och föreläsningar
De studerande har precis avslutat sin första LIA-period (Lärande i arbetslivet) och gjorde på Garveriet en utställning för att beskriva hållbarhetsarbetet i ca 20 företag runt om i Sverige. Det var bla.
Mylla, lanserar en online folkölsbutik, samt tagit fram en innovativ affärsmodell för deras säljplattform.
Organic sweden, förstudie för ekologiska kampanjer
Lottenlund vingård, framtagning av gurkgin,
Skåne stadsmission, arbete med omhändertagande av matsvinn
Sydgrönt, recept för sociala medier
VertFarm– Hydroponisk odling, certifieringsprocesser
Dellen Mejeriet, mäta klimatavtryck i hela produktionskedjan
Gunnebo bageri, knäckebröd, förpackning, kompostering
Malmö chokladfabrik, certifiering, hållbarhetsanalys
Vi fick också möjlighet att besöka Göteborgssvamp och Pond Fish and Greens. Jesper Olsson på Göteborgssvamp i Stenkullen odlar champinjoner vertikalt i sex växthus. Högsta kvalitet och hållbart i jämförelse med importerad svamp.
Niklas Wennberg på Pond gav inledningsvis en inspirerande föreläsning kring vattenbruk och vi fick därefter bekanta oss med hans inomhusodling av Clarias. På odlingen i Floda har han möjlighet att producera 10 ton fisk och har även utvecklat systemlösningar i olika volym och som kan anpassas till att fungera i samklang med grönsaksodling – Akvaponi. Ett mycket spännande projekt som utvecklas i partnerskap med Chalmers, Pond och SLU är framtagande av ”Näringsbatterier”, biokol som laddas med näring från fiskodlingen. Detta kan sedan komma trädgårdsnäringen till nytta eller berika näringsfattiga frilandsodlingar.
Daniel Björnsson, KLS Ugglarps och Charkprodukter, berättade ingående kring Kött- och charkföretagens hållbarhetsarbete, utveckling och kompetensförsörjning. Branschen är i stark utveckling och har i dag ett mycket brett sortiment där svensk primärproduktion och förädling står i centrum.
Mat – med fantastiska närodlade råvaror blir det en fantastisk måltid
Första kvällen tog vi nytta av Garveriets matstudio, fullt utrustat restaurangkök för 25-30 personer. Med lokala råvaror tillagade studenterna en grym trerättersmiddag. Patrik Sewerin från Gunnebo slott och trädgårdar höll ett vakande öga i köket och berättade under måltiden om hans livsresa i restaurangvärlden – mycket inspirerande och lärorikt. Alexander Bensryd, Kökschef på Garveriet, gav en inblick i deras verksamhet och vision. Jonas Brandström, initiativtagare och ägare till Garveriet, berättade om sin resa, tankar och visioner med att utveckla en verksamhet där människan står i centrum i samklang med naturen – en helt fantastisk berättelse och mer aktuell än någonsin i vårt samhälle.
Det är med stor tacksamhet till alla inblandade i Lerum vi ser fram emot nästa stopp-Närträff i aug sept. Då är det Blekinge som står på tur, det ser vi mycket fram emot.