Food Valley of Bjuv – mycket kunskap och intryck för YH-studerande

Första Närträffen, studiebesök i verkligheten, för de två YH-utbildningarna ”Hållbar livsmedelsintraprenör” och Driftsledare Gröna näringar” var i Bjuvs kommun med omnejd. Det var riktigt bra att kunna sammanföra de båda utbildningarna, som i flera fall tangerar varandra och båda har ett primärt fokus på hållbar utveckling. Utbildningarna driva av Folkuniversitetet.

Dag ett startade med presentation på Foodhills fastighets AB. En fantastisk industripark anpassad för cirkulär livsmedelsproduktion. Vi ägnade sedan fm åt att besöka SydGrönt och fick en rundtur i deras rotfruktstvätteri samt genomgång av hur deras kokade rödbetor produceras. Ett lysande exempel på hur ett företag vidareutvecklar sin verksamhet och fångar upp möjligheter till förädlingsverksamhet i Sverige.

På em besökte vi LyRos, ett driftsbolag som ansvarar för 2000 Ha jordbruk och EkoBalans som förädlar Biogödsel från Söderåsens bioenergi. Jordbruket på de tre gårdarna Lydinge, Rosendal och Vrams Gunnarstorp har sedan flera år tillbaka varit ledande i att nyttja innovativ teknik och bedriver ett plöjningsfritt bruk av jorden. EkoBalans tillverkar ”Kretsloppsgödsel” genom att avvattna och pelletera biogödsel. Genom deras verksamhet får jordbruket ett mycket mer hållbart och klimatsmart nyttjande av sina lokala insatsprodukter och kan minska sin användning av mineralgödsel samtidigt som jordens förmåga att ta upp tex kväve förbättras.

Sista besöket dag ett var på Spisa, ledande producent av sallad och färska kryddväxter. Produktionen i deras växthus är modern och i hög grad automatiserad. Genom en process med grokammare i ledljus för att sedan planteras ut i växthuset sker en kontrollerad och effektiv odling med mycket högt näringsinnehåll och smak i deras produkter.

Kvällen bjöd som brukligt på fantastisk middag som studenterna själv tillagar av lokala råvaror. Denna gång blev det rotfruktssoppa till förrätt, rödbetsrösti med palsternackskräm och spetskål till varmrätt, till efterrätt naturligtvis äppelkaka.

Dag två delade kurserna upp sig. HLI startade dagen med att besöka GroPro som extraherar protein från ärtor för att sedan besöka Solserv. Solserv tillverkar förpackningsmaskiner och tillhandahåller en komplett lösning för kompostering. Driftsledarna tog sig upp i skogen för att på plats lära sig mer om skogsbruk.

About the Author

Bengt Fellbe