Vi ser flera fördelar med att producera grönsaker i högintensiva system:
- Produktionen blir styrbar och påverkas inte i större utsträckning av väder och klimat.
- Produkterna håller hög hygienisk standard (låg risk för humanpatogena smittor).
- Användning av pesticider kan ofta elimineras helt.
- Lokalt tillgängliga organiska restprodukter kan användas som näringskälla och odlingssubstrat.
- Produkterna kan ges särskilda egenskaper, till exempel särskilt högt innehåll av vissa ämnen (så kallad functional food).
- Avancerade system innebär en inkörsport för avancerad teknologi som sedan kommer mer traditionella produktionsformer till nytta.
Läs hela debattartikeln publicerad i NyTeknik av;
Karl-Johan Bergstrand, universitetslektor i trädgårdsvetenskap
Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi
Annie Drottberger, doktorand
Fredrik Fernqvist, doktor i trädgårdsvetenskap
Sara Spendrup, doktor i trädgårdsvetenskap
alla vid SLU Alnarp