Odla mer i stora växtfabriker än bladgrönt och kryddor

Vi ser flera fördelar med att producera grönsaker i högintensiva system:

  • Produktionen blir styrbar och påverkas inte i större utsträckning av väder och klimat.
  • Produkterna håller hög hygienisk standard (låg risk för humanpatogena smittor).
  • Användning av pesticider kan ofta elimineras helt.
  • Lokalt tillgängliga organiska restprodukter kan användas som näringskälla och odlingssubstrat.
  • Produkterna kan ges särskilda egenskaper, till exempel särskilt högt innehåll av vissa ämnen (så kallad functional food).
  • Avancerade system innebär en inkörsport för avancerad teknologi som sedan kommer mer traditionella produktionsformer till nytta.

Läs hela debattartikeln publicerad i NyTeknik av;

Karl-Johan Bergstrand, universitetslektor i trädgårdsvetenskap
Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi
Annie Drottberger, doktorand
Fredrik Fernqvist, doktor i trädgårdsvetenskap
Sara Spendrup, doktor i trädgårdsvetenskap
alla vid SLU Alnarp

About the Author

Bengt Fellbe